برنامه نویسی این روزها به یکی از شغلهای محبوب و پرطرفدار دنیا تبدیل شده است. ولی آیا این مسیر برای هر کسی جواب میدهد؟ برای اینکه متوجه شویم برنامه نویسی واقعاً به درد چه افرادی میخورد، لازم است چند ویژگی کلیدی را بررسی کنیم. در این مطلب ویژگیهای افرادی که مناسب مسیر برنامه نویسی هستند را مرور میکنیم.
ویژگیهای افراد مناسب برای مسیر برنامه نویسی
علاقه به حل مسئله؛ شرط اول و مهمترین ویژگی
برنامه نویسی تنها درباره نوشتن کد نیست، بلکه به چالش کشیدن ذهن برای حل مسائل است. تصور کنید میخواهید یک معما را حل کنید که مدام قطعاتش تغییر میکنند؛ برنامه نویسی دقیقاً چنین فضایی است. افرادی که عاشق حل معما هستند و از شکست خوردن ناامید نمیشوند، بیشتر از بقیه در این رشته پیشرفت میکنند. برای برنامهنویس خوب شدن، باید ذهنتان همیشه به دنبال راههای مختلف برای حل مسائل باشد و از پیدا کردن راههای بهینه لذت ببرید.
صبر و پایداری؛ از نیازهای یک برنامهنویس
توسعهدادن یک کد و رسیدن به نتیجه دلخواه شاید ساعتها یا حتی روزها زمان ببرد. خیلی از مواقع لازم است دوباره به عقب برگردید، کدهای خود را اصلاح کنید یا حتی از اول بنویسید. در این مسیر، افرادی که به راحتی خسته میشوند یا بهسرعت میخواهند نتیجه بگیرند، با چالشهای زیادی مواجه خواهند شد. صبر و پایداری، ابزارهای طلایی برنامهنویسان هستند.
چنانچه جزو از آن دسته افراد هستید که برای رسیدن به نتیجه از هیچ تلاشی دریغ نمیکنید و میتوانید با علاقه تکرار و تمرین کنید، پس احتمالاً برنامه نویسی برایتان مناسب است.
تفکر تحلیلی و منطقی؛ پایههای یک کد قوی
درست مثل حل کردن پازل، در برنامه نویسی هم باید از جزء به کل برسید. برنامهنویسان با تقسیم مسائل به بخشهای کوچکتر، تلاش میکنند که هر قطعه را به بهترین شکل ممکن حل کنند. در واقع، برنامه نویسی یک فرآیند تحلیلی دقیق است که افراد با ذهن منطقی و تحلیلگر در آن موفقتر عمل میکنند. علاقهمند به حل کردن مسائل و نگاه کردن به موقعیتها از جهات مختلف هستید؟ شما یک استعداد طبیعی برای برنامه نویسی دارید!
نکته: اگر کودک دارید، میتوانید با آموزش اسکرچ جونیور تفکر تحلیلی او را از همان سالهای اولیه زندگیاش تقویت کنید تا در آینده به یک برنامهنویس خبره تبدیل شود.
انعطافپذیری برای یادگیری مداوم؛ دنیای فناوری همیشه در حرکت
فناوری بهسرعت تغییر میکند و برنامهنویسان دائماً باید خود را با آخرین ابزارها، زبانها و تکنولوژیها بهروز نگه دارند. شاید بتوان گفت یادگیری مداوم در برنامه نویسی نه تنها یک مهارت، بلکه یک نیاز است. کسانی که علاقه به یادگیری دارند و میتوانند با تغییرات همراه شوند، در این مسیر موفقتر خواهند بود.
انعطاف کاری و مهارتهای ارتباطی؛ برنامه نویسی فراتر از کد زدن
برخلاف تصور بسیاری، برنامه نویسی فقط نشستن پشت کامپیوتر و نوشتن کد نیست. این حرفه در خیلی از مواقع نیاز به همکاری و تعامل با دیگران دارد. برنامهنویسان بهصورت تیمی کار میکنند یا حتی در قالب فریلنسر برای مشتریان مختلف کار میکنند. در هر دو حالت، مهارتهای ارتباطی برای درک نیازهای پروژه و توضیح مسائل بسیار مهم است.
برنامه نویسی برای چه کسانی مناسب نیست؟
حالا که درباره ویژگیهایی که برای موفقیت در برنامه نویسی نیاز است صحبت کردیم، شاید بد نباشد نگاهی هم به ویژگیهایی بیندازیم که احتمالا برنامه نویسی بهترین مسیر کاری برایشان نباشد.
- افرادی که زود از چالشها خسته میشوند: برنامه نویسی به اندازهای چالشبرانگیز است که هر روز میتواند مسئلهای جدید برای حل داشته باشد. کسانی که حوصله ندارند یا سریع ناامید میشوند، در این مسیر با سختیهای زیادی مواجه خواهند شد.
- کسانی که دوست ندارند مدام در حال یادگیری باشند: اگر از آن دسته افرادی هستید که دوست دارید مهارت خاصی یاد بگیرید و تا سالها بدون تغییر به همان مشغول باشید، برنامه نویسی برایتان خستهکننده میشود.
- افرادی که از نظم دوری میکنند: برنامه نویسی بهشدت نیاز به نظم و دقت دارد. حتی یک خطای کوچک میتواند باعث شود کد شما کار نکند، بنابراین افرادی که به جزئیات اهمیت نمیدهند، به احتمال زیاد برنامه نویسی خوبی نمیشوند.
از کجا شروع کنیم؟
اگر ویژگیهایی که ذکر شد، با روحیات شما همخوانی دارد و به برنامه نویسی علاقهمند شدهاید، احتمالاً اولین سوالی که به ذهنتان میرسد این است که از کجا شروع کنم؟
1. دورههای آنلاین را بررسی کنید
این روزها منابع آنلاین متعددی وجود دارد که میتوانید از آنها برای یادگیری برنامه نویسی استفاده کنید. از پلتفرمهای رایگان مثل Coursera و Udacity گرفته تا دورههای معتبر به همراه مدرک مثل دورههای آکادمی چابک که در مدت زمان کوتاهی برای بازار کار آمادهتان میکند!
2. یک زبان برنامه نویسی را انتخاب کنید
شروع با زبانهای محبوب مثل Python یا JavaScript برای تازهکارها پیشنهاد میشود. این زبانها کاربردی و ساده هستند و شما را با مفاهیم اساسی برنامه نویسی آشنا میکنند.
3. پروژههای کوچک انجام دهید
بهترین راه برای یادگیری برنامه نویسی، انجام پروژههای عملی است. وقتی یک پروژه کوچک انجام میدهید، مشکلات واقعی را تجربه میکنید و این مشکلات به شما کمک میکنند که مهارتهای خود را ارتقا دهید.
4. از منابع آموزشی رایگان و کتابها کمک بگیرید
اینترنت پر از منابع رایگان و کتابهای فوقالعاده است که میتوانند شما را در این مسیر راهنمایی کنند. شما حتی میتوانید با آموزش پایتون رایگان که بر روی آپارات و یوتیوب قرار دارد شروع کنید!
در مسیر برنامهنویسی شروع کردن خیلی مهم است، پس اهمالکاری را کنار بگذارید و با تعیین اهداف کوچک و قابل دستیابی، گامهای خود را بردارید. هر قدمی که بردارید، شما را به پیشرفت نزدیکتر میکند و به تدریج اعتماد به نفس شما را افزایش میدهد.
آیا شما هم برای برنامه نویسی مناسبید؟
برنامه نویسی برای افرادی که به حل مسئله علاقمندند، از شکست نمیترسند، قدرت تحلیل بالایی دارند و مشتاق یادگیری هستند، یک انتخاب عالی به حساب میآید. در حوزه برنامه نویسی با دنیای فناوری ارتباط نزدیکی دارید و روزانه در چالشهای جذاب و جدید غوطهور میشوید. پس اگر به این مسائل علاقهمند هستید به این حوزه ورود کنید. یک سوال پرتکرار افراد این است که: برنامه نویسی را از چه سنی شروع کنیم؟
در هر سنی که هستید، میتوانید با گذراندن روزانه دو ساعت وقت شروع به یادگیری برنامه نویسی کنید.
نیاز به راهنمایی دارید؟ دورههای آکادمی چابک همواره با بهروزترین اطلاعات و پروژههای عملی میتوانند به علاقهمندان برنامه نویسی کمک کنند تا در این مسیر سخت قدم بردارند. برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید. آکادمی چابک بخشی از هلدینگ چابک است که در جهت حمایت استارتاپهای حوزه فناوری تاسیس شده است. برای کسب اطلاعات درباره خدمات این هلدینگ، میتوانید به سایت چابک مراجعه نمایید.